Beépítési szakaszok

Beépítési szakaszok

Térkő és szegélykő beepítés, lépésről lépésre

A megfelelő burkolatépítéshez az első ajánlásunk, hogy egy Elis burkolattelepítő szakembert vegyen igénybe. Mivel azonban érdemes az Ön érdeklődését is felkelteni a burkolással kapcsolatban, bemutatjuk a gyalogos vagy könnyű közlekedésre szánt felület burkolása során elvégzendő főbb lépéseket. Az első teljesítendő feltétel a tervezés, amelynek figyelembe kell vennie a terület kialakítását, a munka célját, funkcionális és esztétikai szempontokat.


Anyagszükséglet

Anyagszükséglet
 • Gumikalapács, vízmérték, 3-6 mm átmérőjű csövek, lapát, talicska, építkezésben használt kötél, mérőszallah, seprőgép;
 • Gumitalpas rázólap;
 • Guillotine a járdakövek vágásához;
 • Térkövek/járólapok - fedezze fel a prémium térkövek és járólapok vagy a standard térkövek választékát.
 • Számítsa ki a burkolólap-szükségletet (darab) a burkolólap területének és a burkolólap munkaterületének elosztásával: (burkolólap hossza + min. fugaszélesség) x (burkolólap szélessége + min. fugaszélesség).

Kivitelezési hibák

Kivitelezési hibák
 • Az útburkolati felület laposságának hiánya;
 • Nem megfelelő vágások a burkolat és a szegélykövek találkozásánál;
 • A szegélykövk szintje alatti burkolat beépítése;
 • A burkolatsorok vagy szegélykövek ferdén elhelyezett sorai;
 • Hibás lerakási sorrend;
 • Nem elegendő homok a fugák között.

Teraszolás kivitelezése

Teraszolás kivitelezése

A mérések elvégzése után a területet karókkal és kötéllel jelölik ki. Folytassuk a terület lecsupaszítását a földréteg eltávolításával kb. 10-35 cm vastagságban. A cél az enyhe lejtésű, sík felületű lejtő elérése. Az infrastruktúrát egy réteg kavics vagy zúzottkő (min. 20 cm) tömörítésével alakítjuk ki. A tömörítést egymást követő rétegekben, vibrálólap segítségével végzik.

A talaj teherbíró képességének javítása és a kavicsréteg talajba hatolásának megakadályozása érdekében a feltöltés elhelyezése előtt egy geotextíliaréteget lehet felhordani.

A szegélykövek beépítése

A szegélykövek beépítése

A szegélyköveket az utolsó homokréteg elhelyezése előtt, az infrastruktúra tömörítése után kell beépíteni. A szegélykövek magasságát vízmértékkel, a beállításokat pedig teodolit segítségével kell megadni.

A szegélyköveket, kis szegélykövek esetében körülbelül 10x15 cm-es, közúti szegélykövek esetében pedig 10x20 cm-es betonalapra kell fektetni. Ezután oldalra hajtják őket, hogy felvegyék a platform által közvetített erőket.

A homokágy szintezése

A homokágy szintezése

A szegélykövek megfelelő lerakása után,a 0-4 mm szemcseméretű homokréteget 8-16 mm szemcseméretű homokkal kombinálva, kb. 6 cm vastagságban fektetik le. A homokot a vibrálólappal tömörítjük, és az alapréteget kiegyenlítjük. A cél a legalább 1%-os vízelvezetési lejtés biztosítása.

A homok szintezéséhez lehetőleg 3-6 mm átmérőjű csöveket használnak. A csöveket egymással párhuzamosan és a kívánt magasságban fektetjük le; a csövek közötti homokot egyenes vonalzóval egyengetjük. A végleges homokfelületre ne lépjen rá!

Térkövek beépítése (lerakása)

Térkövek beépítése (lerakása)

A térköveket 90 fokos saroktól vagy egyenes vonalból kezdjük lerakni, hogy a lehető legkevésbé kerüljük el ezeknek a vágását. A térköveket egymás mellé helyezzük a homokrétegre úgy, hogy egy vonalban legyenek, és gumikalapáccsal óvatosan megütögetjük őket. A térköveket a széleken guillotine vagy gyémántpenge segítségével vágjuk le.

Az első járdakövek lerakása után ellenőrizze a sík lejtését a vízmértékkel, hogy biztosítsa a megfelelő vízelvezetést.

A fugák felhordása

A fugák felhordása

Miután a térköveket a kiválasztott felületen rögzítették, egy réteg finom, száraz homokot kell rászórni, majd seprűvel a fugák közé teríteni. A homokot a teljes felületen szét kell szórni, és szükség esetén hagyni kell megszáradni, mielőtt felsöprik. A maradék homokot söpörje a burkolólapra, majd a vibrálappal nyomja le a burkolatot.

Szórja be ismét a finom homokkal, hogy kitöltse a hézagokat, így biztosítva a nagyobb nyomásállóságot a forgalmi körülmények között. Végül a burkolt felületet még egyszer felsöpörjük. A burkolat rögzítése és vibrálása csak száraz időben történik. A hézagokat rendszeresen újra kell tölteni!

A beépítés filmje

Nézze meg az alábbi beépítési videót, hogy minden szempontot tisztázzon. A megfelelően telepített burkolat egységes, sima megjelenésű lesz, amely az idők során is megállja a helyét. A minőségi munka érdekében javasoljuk, hogy tapasztalt, szakemberhez forduljon.

A munka végén pedig kérjen garanciabizonyítványt a beszerelési munkáról.

Minőségi garancia