Karbantartási ajánlátok

Karbantartási ajánlátok

Egyszerű módszerek a burkolat makulátlan állapotban tartására

A sokféle formájú, színű és szerkezetű vibrópréselt burkolólapok tartósak és könnyen ápolhatók. Idővel azonban szennyeződések halmozódhatnak fel, amelyek kisebb-nagyobb mértékben befolyásolják esztétikai megjelenésüket. Kérje szerelőjétől a tisztítási megoldásokra, téli karbantartási megoldásokra és a természetes szennyeződések tisztítására vagy a foltok elkerülésére vonatkozó ajánlatát.

A karbantartási munkálatokat ajánlott évente, tél előtt elvégezni. Ne feledje azt sem, hogy a napfény és az elhasználódás idővel befolyásolja a termékek árnyalatát. Az impregnáló vagy színjavító oldatok a térkő színének fenntartására vagy intenzívebbé tételére használhatók. Fedezze fel a legegyszerűbb tisztítási módszereket, amelyekkel makulátlanul tisztán tarthatja burkolatát!


Szokásos szennyeződés

Szokásos  szennyeződés

A szokásos szennyeződések - por, földlerakodás, madárürülék vagy moha - kézi tisztítóeszközökkel, például seprűvel vagy súrolókefével távolíthatók el. Az otthonában meglévő, 5 és 9 közötti pH-értékű tisztítószerek is biztonságosan használhatók, ha vízzel hígítjuk őket. Egy másik hatékony módszer a nyomás alatti tisztítógépek használata, anélkül, hogy fennállna a beton térkövek felületének károsodásának veszélye. Legyen azonban óvatos a fugák területén, mivel ezek gyakran kívülről nyitottak, és nagy nyomással nem moshatók ki.

Makacs szennyeződés

Makacs szennyeződés

Ha a szennyeződést nem tudjuk eltávolítani a fenti módszerekkel, különleges tisztítószerek használatát javasoljuk. Legtöbbször a burkolatok kis felületeken szennyeződnek és legjobban egy kefével lehet megtisztítani őket.

Mivelhogy ezek a tisztítószerek savat tartalmaznak, nagyon fontos hogy védjék kezeiket és szemeiket.

Növény, gyümölcslé vagy bór

Növény, gyümölcslé vagy bór

A növényi eredetű szennyeződéseket, miután megszáradtak, nehéz semleges háztartási tisztítószerekkel megtisztítani. A virágokból, bogyókból és csersavból származó növényi pigmentek azonban jól reagálnak a fehérítő hatóanyagokat tartalmazó speciális tisztítószerekre.

Algák és mohák

Algák és mohák

A térkövek érdes felületén lévő szennyeződésrészecskék ideális táplálékforrást jelentenek a mikroorganizmusok számára, és algák és mohák lerakódását eredményezik. Ebben az esetben semleges, hosszan tartó hatású algaeltávolítók javasllottak. Ha ezek nem érik el a kívánt hatást, akkor aktív fehérítő anyagokat tartalmazó speciális tisztítószerek használhatók.

Olajok és zsírok

Olajok és zsírok

Minél hamarabb távolítjuk el az olajakat, annál jobbak az eredmények. A motor- vagy hidraulikus olajjal ellentétben, az organikus olajak változnak és nehezen eltávolítható gyanta keletkezik a felületükön. Ebben az esetben nagy segítségre vannak az olaj eltávolítására alkalmazható tisztítószerek, aktív hatóanyagokkal.

Rozsdamentesítés a térköveken

Rozsdamentesítés a térköveken

A fémszerszámok, játékok, bútorok vagy virágcserepek hagytak nyomokat, célszerű savmentes rozsdaeltávolító szereket használni, amelyekkel ezek a foltok maradék nélkül eltávolíthatók.

Javaslatok a téli időszakra

Javaslatok a téli időszakra

A préselt betonból készült burkolat több évtizeden át megtartja aspektusát, ha jól karban van tartva, különösen télen. Fagy és jégkéreg esetén ideálisan, de ökológiailag is, javasoljuk, hogy szórja be (1-4 mm szemcsézettségű) homokkal a burkolatot. Rendkívüli esetekben akár a jég megolvasztásával is próbálkozhatunk.

Sok szaküzletben kapható homok-kristályos keverék, amelynek ugyanaz a célja, mint a sónak: a jég feloldása és a jeges felületeken való biztonságos futás. Szélsőséges esetekben alternatívaként jégolvasztó oldatok is használhatók.

Megelőzési munkálatok

Megelőzési munkálatok

Az Elis Pavaje legtöbb burkolat modellje már gyárilag impregnáláson megy keresztül, ami vízhatlanságot kölcsönöz a terméknek. Az algák, mohák és szennyeződések így nehezebben ragadnak majd a térkövekhez, és ezeknek felülete jobban védve van. Hosszú távú hatás elérésére javasoljuk, hogy két évente impregnálják a burkolatot.

A sokféle formájú, színű és szerkezetű vibropréselt burkolólapok tartósak és könnyen ápolhatók. Idővel azonban szennyeződések rakódhatnak le, amelyek kisebb-nagyobb mértékben befolyásolhatják esztétikai megjelenésüket. Íme néhány gyakorlati tapasztalaton alapuló megoldás a szennyeződések eltávolítására.

A karbantartási és javítási termékek beszerzésével kapcsolatban javasoljuk, hogy forduljon partnerünkhöz: Nicolae Pavlov, REMEI SRL cég. Elérhetőség: nicolae.pavlov@remei.ro.

A burkolat tisztítása

Az ELIS Pavaje munkatársai megmutatják nekünk a burkolt felületek tisztításának professzionális módját.

Térkövek javítása

Amikor egyes térkövek elhasználódnak, ki kell cserélni őket, hogy a teljes burkolt felület visszanyerje kifogástalan megjelenését.