Arhitectura contemporană urmărește și înglobarea elementelor clasice în ansambluri structurale, elemente din ce în ce mai căutate în ultima vreme. Expresia “stilul clasic este nemuritor” este vie în tot ceea ce ne înconjoară. Elis Pavaje a definit acest stil clasic: stilul regal.
În cadrul amenajărilor realizate într-un stil formal, criteriile sunt destul de bine definite și au o caracteristică generală: atenția la detalii. Meticulozitatea în combinarea și finisarea amenajărilor au făcut ca acest stil să rămână atât de apreciat. În antiteză cu stilul nordic, în care lejeritatea se dovedește elementul cheie, stilul regal este unul în care accentul se pune pe detaliul uneori chinuitor de muncit.
Stilul regal este considerat în zilele noastre de multe ori neproductiv din cauza timpului suplimentar necesar sau a costurilor implicate de manopera migăloasă. Cu toate acestea, atunci când ai ocazia să vezi elemente aranjate în acest stil, amenajările impun prin valoarea estetică și tonul elevat.
Folosirea stilului regal, în general în cadrul reamenajărilor unor spații mai vechi, permite păstrarea atmosferei nostalgice sau romantice a locurilor. Amenajările în cadrul stilului regal sunt caracterizate de linii predominant curbe, ca o dantelă fină, formate în general din elemente detaliate, cu o geometrie precisă.
Este un stil ce presupune o abordare atentă asupra fiecărui detaliu, mai ales în domeniul pavajelor utilizate, deoarece este prima suprafață pe care o observă un trecător.
În mod inerent, ochiul uman este axat pe identificarea potențialelor pericole pentru noi, astfel încât, în mod inconștient, acordăm mai multă atenție suprafețelor pe care călcăm, decât celor cu care nu avem contact.
Stilul regal (formal) își are originea în perioada când cultura și posibilitățile tehnologice au fost suficiente pentru a permite acordarea atenției cuvenite detaliilor fine. A fost perioada în care ornamentațiile au cunoscut o mare dezvoltare, poate unele din cele mai celebre fiind mozaicurile de pe pardoselile catedralelor.
În cazul amenajărilor exterioare, această atenție a fost acordată și aleilor din vecinătatea clădirilor, prin pavele și borduri atent alese. Acestea au fost apoi replicate la scară mai mare, pe măsură ce posibilitățile de prelucrare a materialelor au crescut.
În zilele noastre abordarea acestui stil este mult mai facilă, deoarece există o abundență de materiale potrivite. Un prim impediment ar fi lipsa de răbdare sau de timp pentru a gândi sau proiecta asemenea amenajări, care presupun un studiu mai amănunțit.
Realizarea unor forme geometrice coerente pe suprafețe mari, racordate și acordate cu imaginea de ansamblu, presupune un efort mai mare, față de stilul nordic, de exemplu .
Totuși, aspectul lucrat al amenajărilor în stilul regal impun o ținută și un aspect apreciate de multe persoane.
Aceeași atenție care se acordă pavajului se impune și în amenajarea grădinii. Desigur, aranjarea spațiului exterior trebuie să prezinte o imagine coerentă, unitară. Curțile care se pretează unor asemenea proiecte, pe lângă pavaje atent alese, au o vegetație bine structurată. Această organizare a vegetației poate fi realizată și cu ajutorul unor jardiniere și produse de grădină oferite de cei de la Elis Pavaje.
Abordarea se poate regăsi în stilul englez de amenajare, un stil cu spații largi deschise, în cadrul cărora o alee atent lucrată se va evidenția mult mai bine, sau în cadrul unei amenajări în stil francez, acolo unde și partea de vegetație urmează aceeași idee a dantelăriilor complexe, foarte lucrate.
Acest stil se leagă și de arhitectura clădirilor, iar în cadrul amenajărilor, stilul regal ajută la o mai bună ierarhizare a spațiilor. Astfel, din modul în care este alcătuită o circulație principală, detaliile ei ne vor ajuta să ne orientăm în spațiu (direcția de circulație, precum și importanța drumului pe care ne aflăm).
Tot astfel putem crea circulații secundare cu aspect tematic: un drum pavat utilitar poate avea ornamente mai puțin detaliate, un drum către un punct de interes important poate fi mai bogat în detalii estetice.
Partea interesantă la acest stil este diversitatea. Dacă la stilul nordic avem sobrietate, aici varietatea care poate fi creată din forme, jocuri de culori și diferențe de texturi. Astfel devine expresia diversității.
Stilul regal este un mod de exprimare a caracterului individual, a personalității și originalității.
Articol realizat de Dragoș Isăcescu, arhitect specializat în lucrări de landscaping (peisagistică și amenajări exterioare). De la jardiniere, terase și grădini, până la foișoare, case de vacanță și vile, ideile celor doi membri ai echipei conduc spre rezultate personalizate pentru fiecare beneficiar.