Îţi doreşti o curte sau o grădină care să vibreze de culoare şi prospeţime întreaga primăvară? Îţi propunem să optezi pentru amenajări exterioare cu jardiniere în care să pui flori şi plante. Reprezintă o soluţie practică, prin care te poţi bucura de frumuseţile naturii. În plus, îţi pui în practică pasiunea pentru grădinărit!
Iată câteva sfaturi pentru a obţine aranjamente în grădină cu ajutorul jardinierelor, pentru decoruri bogate şi spectaculoase:
Cum alegi jardinierele pentru grădina/curtea ta
Este important să alegi jardinierele potrivite din gama de produse pentru grădină pe care o ai la dispoziție, pentru că aceste elemente decorative pot face diferența dintre o curte banală și un ambient cu adevărat spectaculos. Iată câteva recomandări pentru selectarea celor mai bune modele de jardiniere:
Alege jardinierele potrivite pentru stilul grădinii tale
Când creezi aranjamente în grădină pornește de la stilul acesteia: stil regal, stil iberic ș.a. Astfel vei avea criteriile de culoare și forme pe care trebuie să le îndeplinească jardinierele, pentru a se potrivi la ansamblul curții și al grădinii.
Vei alege jardiniere din beton pentru amenajări în stil nordic sau ghivece din ciment și pietre pentru amenajări de grădini rustice cu piatră, în stil carpatin, tradițional.
Folosește jardiniere în funcție de spațiul disponibil din curte
Mărimea spațiului disponibil și forma acestuia sunt importante atunci când alegi jardiniere pentru aranjamente de curte și grădină. Dacă ai o curte mică vei opta pentru modele de dimensiuni reduse, ca să nu încarci vizual peisajul. Într-un patio rotund vei pune jardiniere circulare, iar la colțurile unei curți înguste vei amenaja jardiniere dreptunghiulare.
Selectează modele de jardiniere în funcție de soiurile de plante
Nu uita că jardinierele sunt aranjamente de grădină cu flori și plante, care trebuie să se dezvolte în recipientele respective și să reziste cât mai mult timp, în bune condiții. De aceea este necesar să alegi ghivece și jardiniere în care răsadurile să aibă loc de creștere, rădăcinile să nu fie secționate, iar drenajul apei să se poată face cu ușurință.
Cum să creezi cele mai bune aranjamente de grădină cu jardiniere
Este pasionant să creezi aranjamente de curte și grădină atunci când ai la dispoziție o gamă largă de jardiniere și produse auxiliare de construcție și peisagistică. Iată câteva idei de amenajare a grădinii, ca să pui în valoare elementele decorative cu plante și flori:
Aşează jardinierele în puncte-cheie ale curţii/grădinii
Jardinierele readuc farmecul naturii în spaţiile terne şi atrag atenţia privitorilor asupra zonelor în care sunt amplasate. Pentru a obţine un efect vizual plăcut, este important să acorzi atenţie modului în care vei distribui jardinierele pe suprafaţa amenajată.
Sfatul este să începi prin alegerea unor puncte – cheie, precum: zona de la intrarea în casă, marginile treptelor şi ale curţii, colţurile casei, zona terasei/ foişorului sau centrul grădinii/curţii, prin crearea unor insule decorative cu flori şi verdeaţă.
Astfel, amenajarea va căpăta structura şi va induce o senzaţie de ordine, armonie şi echilibru. Dacă îţi doreşti un rezultat deosebit, poţi amplasa jardinierele printre arbuşti și straturi cu flori, sau le poţi aşeza într-o manieră creativă, astfel încât să creezi forme geometrice interesante, sau chiar neconvenţionale.
Combină speciile de flori şi plante
Secretul unei jardiniere aspectuoase stă în combinarea reuşită a florilor şi plantelor. Opţiunile sunt nenumărate, de aceea, cel mai important este să fii creativ!
Începe prin aşezarea plantelor pe mai multe planuri: plante căzătoare, la marginea jardinierei, iar la interior, plantele care stau drepte. Câteva exemple superbe sunt plantele anuale pitice, precum lobelia, alyssum craitele, ageratum, begonia sau plantele bogate în frunze – festuca glauca, plectranthus, helichrysum italicum și helichrysum microphylla, ce realizează o combinaţie reuşită alături de flori.
Asociază florile de sezon de diverse specii şi culori, pentru a obţine o jardinieră cât mai bogată. Alege din multitudinea de specii de flori de primăvară, de la panseluțe, petunii, hortensii, lalele, până la narcise, stânjenei, liliac sau trandafiri.
Un aspect important de care trebuie să ţii cont este să alegi cu grijă florile, astfel încât să fie potrivite ca mărime pentru jardinieră. De asemenea, evită asocierea plantelor cu dezvoltare rapidă cu cele cu dezvoltare mai lentă, pentru ca decorul să-şi păstreze farmecul estetic timp îndelungat.
Optează pentru jardiniere rezistente
Dincolo de efectul estetic, aspectul funcţional al jardinierelor este unul foarte important. Fiind elemente decorative pentru exterior, acestea trebuie să reziste pe parcursul anilor, indiferent de schimbările meteorologice. Unele dintre cele mai calitative tipuri de jardiniere din beton vibropresat, deoarece au durabilitate crescută şi rezistenţă la ciclurile de îngheț-dezgheț.
Folosește jardiniere pentru accente decorative în zonele cu gazon
Ai la dispoziție diferite modele de alei pentru curte, pe care le poți înfrumuseța prin amplasarea unor jardiniere în zonele unde aleile trec prin porțiuni acoperite cu gazon. Astfel vei obține accente de culoare ce înveselesc peisajul și alungă monotonia.
Utilizează jardiniere pentru delimitarea dintre grădină și alei
Dacă ai amenajat o grădină de flori, pune și câteva jardiniere la marginea ei, spre aleile de acces. Astfel eviți să ajungă pe pavaj urme de pământ și apă. În plus, obții un aspect unitar, pentru că vasele cu plante și flori multicolore vor crea un contur natural pentru întreaga zonă a grădinii.
Sfaturi pentru amenajarea curții/grădinii
După ce ai învățat cum să alegi jardiniere și cum să creezi aranjamente în grădină, îți prezentăm câteva sfaturi de amenajare a curții, ca să te bucuri de spații exterioare aspectuoase, relaxante și funcționale:
Creează un stil de design unitar
Sunt multe idei de grădină și de curte. Pe oricare o alegi, trebuie să urmărești crearea unui stil unitar. Altfel riști ca amenajările să fie prea încărcate și să combine în mod inestetic influențe ale mai multor tipuri decorative. Poți obține amenajări de grădini moderne respectând rigoarea clasică și folosind cu moderație accentele de culoare și materialele de construcții inovative.
Decorează pe verticală pentru economisirea spațiului
Un sfat util pentru o grădină urbană de mici dimensiuni este amplasarea jardinierelor pe verticală, prin integrarea lor în amenajări cu bolțari, terasări cu blocheți și borduri rezidențiale.
Adaugă lămpi led pentru a crea o atmosferă plăcută
Pune în valoare frumusețea jardinierelor prin amplasarea unor lămpi led solare care să lumineze după apusul soarelui și să creeze o atmosferă romantică pe alei și terase, în grădină și în toate zonele curții.
Ia în considerare sfaturile și recomandările prezentate și realizează aranjamente în grădină cu ajutorul unor jardiniere aspectuoase, potrivite la stilul de amenajare pe care l-ai ales și la dimensiunile curții tale.