Elis Pavaje susține elevii Liceului Tehnologic ,,Dorin Pavel” din Alba Iulia, pentru un viitor independent financiar prin învățarea unei meserii
Începând cu anul 2023, Elis Pavaje în parteneriat cu Liceul Tehnologic ,,Dorin Pavel” Alba Iulia vor susține în anul școlar 2023-2024, un număr de 28 de locuri, în clase cu calificări profesionale acreditate:
- Zidar - pietrar - tencuitor (16 locuri)
- Dulgher - tâmplar - parchetar (8 locuri)
- Instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze (4 locuri)
Absolvenții unei forme de învățământ gimnazial sunt așteptați să se înscrie pentru anul şcolar 2023-2024, având posibilitatea să îşi formeze cunoştinţe practice într-un mediu profesionist şi cu tehnologie modernă. Elevii vor beneficia de 200 de lei pe lună de la stat și 200 de lei asigurați de Elis Pavaje. Cei mai buni elevi vor beneficia de burse speciale. La finalul celor 3 ani de studiu, absolvenţii învăţământului profesional dual pot opta pentru angajare sau îşi pot continua studiile în clasa a XI-a învăţământ liceal, în vederea obţinerii diplomei de bacalaureat.
Derularea operațiunilor și acțiunilor activității
În cazul în care numărul de candidați depășește numărul de locuri disponibile, se organizează probe de admitere. În învățământul dual se pot organiza probe de admitere independent de numărul de candidați înscriși pe numărul de locuri disponibile, dacă operatorii economici parteneri solicită acest lucru. Admiterea în învățământul dual se realizează în două etape, conform calendarului admiterii în învățământul dual.
În fiecare etapă de admitere se organizează:
- înscrierea candidaților
- probele de admitere
- admiterea candidaților și afișarea rezultatelor
Înscrierea candidaților
Înscrierea candidaților în vederea admiterii în învățământul dual se face la Liceul Tehnologic ”Dorin Pavel” Alba Iulia , pe baza opțiunii candidatului pentru o calificare profesională din oferta școlii, cu posibilitatea înregistrării mai multor opțiuni în ordinea preferințelor exprimate de candidat.
Înscrierea în vederea admiterii în învățământul dual a elevilor din clasa a VIII-a și a absolvenților clasei a VIII-a din seriile anterioare se realizează pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional, eliberată de unitatea de învățământ gimnazial, la care se anexează fișa de opțiuni pentru învățământul dual eliberată de către unitatea de învățământ care organizează învățământ dual.
Procedura de admitere:
Probele de admitere organizate pot viza cunoștințe din programele școlare din învățământul gimnazial și/sau motivația elevilor, testarea unor abilități/aptitudini și alte condiții de admitere stabilite prin procedurile de admitere adoptate de unitatea de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri.Notarea rezultatelor la fiecare dintre probele de admitere se face cu note de la 1 la 10, cu posibilitatea stabilirii prin procedura de admitere a unor note minime în cadrul condițiilor de promovare a probelor respective.
Prin excepție prin procedura de admitere se pot stabili și eventuale probe eliminatorii care vizează evaluări psihoaptitudinale, de medicină a muncii sau alte tipuri de evaluări în legătură cu cerințele specifice pentru anumite meserii și locuri de muncă, la care evaluarea se finalizează cu rezultatul "promovat" sau "nepromovat".
Candidații respinși la probele eliminatorii se pot înscrie, în aceeași etapă de admitere, în învățământul profesional sau în învățământul dual, la calificări pentru care nu s-au organizat probe de preselecție, respectiv probe de admitere, în condițiile în care termenele prevăzute în calendarul admiterii permit acest lucru.
Media probelor de admitere se realizează ca medie aritmetică sau medie ponderată a notelor obținute la probele de admitere; nu intră în calculul acestei medii probele eliminatorii și nu se încheie medie în cazul neîndeplinirii unor eventuale condiții de promovare.
Procedura de admitere conține prevederi clare pentru asigurarea unei selecții obiective, nediscriminatorii și transparente.
Procedura de admitere include prevederi procedurale privind depunerea și rezolvarea contestațiilor. Rezultatele obținute la probele eliminatorii și la probele orale nu pot fi contestate. Procedura de admitere este afișată la sediul Liceul Tehnologic ”Dorin Pavel” Alba Iulia.
Calendar admitere în învăţământul dual
* pentru calendarul complet, verificați Ordinul 5.439/26.09.2022.
3-7 iulie 2023 | Unitățile de învățământ gimnazial completează și eliberează fișele de înscriere în învățământul dual, pentru candidații care solicită aceasta. |
3-7 iulie 2023 | Înscrierea candidaților la unitățile de învățământ de profil. |
7 iulie 2023 | Afișarea listei candidaților înscriși. |
10-11 iulie 2023 | Proba de preselecție/eliminatorii, conform graficului stabilit și afișat de fiecare unitate care organizează preselecție; Comunicarea rezultatelor secțiunii de preselecție. |
10-12 iulie 2023 | Înscrierea candidaților respinși la probele de preselecție/eliminatorii la unitățile de învățământ care școlarizează în învățământul dual, la care nu s-au organizat probe de preselecție, respectiv eliminatorii, pe baza fișei de înscriere în învățământul dual. |
12 iulie 2023 | Actualizarea și afișarea, la sediul unităților de învățământ, a listei candidaților înscriși la învățământul profesional de stat. |
13 iulie 2023 | Proba suplimentară de admitere. Afișarea rezultatelor probei suplimentare (Desfășurarea probelor de admitere, în cazul învățământului dual). |
14 iulie 2023 | Depunerea contestațiilor la proba suplimentară/probele de admitere. Validarea listei candidaților declarați admiși în învățământul profesional de stat / Afișarea listei. |
15 iulie – 24 iulie 2023 | Pregătirea etapei a II-a și rezolvarea cazurilor speciale. |