Povestea Elis Pavaje incepe in 1991 ca o mica afacere de familie ce folosea un utilaj artizanal realizat de catre Dl. Elisiu Gota pentru productia de pavele. Astazi, Elis Pavaje reprezinta o echipa formata din peste 700 de angajati ale caror eforturi asigura o productie de peste 23.000 mp de pavele pe zi in cinci unitati de productie.
In fabrica de la Arad se incepe productia gamei Premium Plus ce ofera doua beneficii suplimentare: un aspect deosebit datorat prelucrarii mecanice a suprafetei si usurinta in curatare, ca urmare a impregnarii cu aditivi speciali.
Se finalizeaza constructia celei de-a cincea fabrici, la Arad, dupa o investitie de 20 mil. euro, aceasta devenind cea mai mare unitate de productie a companiei. Platforma noii fabrici se intinde pe o suprafata de 110.000 de metri patrati, iar capacitatea tehnologica a liniei de productie este de 7.000 de metri patrati de pavele pe zi.
Initierea proiectului Elis Routes, care urmareste crearea si marcarea de trasee de drumetie si ciclism. In 2022 s-au marcat 35 km, in judetele Alba si Prahova.
Investim in campania „Paseste cu incredere in scoala”, ce vizeaza reamenajarea curtilor de scoli din mediul rural. Pana in prezent, au fost amenajate 11 curti de scoli din toata țara.
Se incep lucrarile pentru cea de-a cincea fabrica de prefabricate din beton, in Arad.
Elis Pavaje isi extinde oferta cu o noua categorie de produse: Placile ceramice de exterior, Meissen SOLID (produse ale grupului Cersanit), pentru care este unic distribuitor in Romania.
Pe parcursul anilor, compania isi mentine pozitia de lider pe piata prefabricatelor din beton vibropresat, ajungand la finalul anului 2020 la cea mai mare cota de piata, de peste 25% (conform studiului realizat pe piata prefabricatelor din beton, Neomar Consulting 2021).
Se finalizeaza achizitia fabricii de prefabricate de beton din Vintu de Jos, de la Fruhwald AG. Ulterior, se achizitioneaza o linie de productie de la compania Prefabricate Vest, ce se instaleaza pe platforma fabricii de la Vintu de Jos.
Se achizitioneaza o sectie de productie de piatra cubica, de la Almasu Mare, care livreaza repere (piatra cubica si borduri) cu fete splitate si antichizate, pe mai multe dimensiuni.
In 2019, se redeschide fabrica Vintu de Jos dupa finalizarea procesului de retehnologizare, refacerea platformelor de productie si a halelor de depozitare.
Deschiderea celui mai mare showroom de pavele si produse din beton vibropresat, aproximativ 3000 mp, la sediul din Stoenesti, jud. Prahova.
Se achizitioneaza o statie de asfalt la Oarda, in jud Alba.
A fost demarata in localitatea Secuienii Noi, jud. Neamt, constructia unei noi fabrici, cu o linie automatizata de productie cu capacitate de 5000 mp de pavele / zi si linie de productie pentru elemente pentru camine si tuburi din beton.
Compania isi diversifica serviciile, preluand lucrari integrale de infrastructura, de la terasamente si canalizare pana la asfaltare, prin departamentul propriu de executie si montaj.
A avut loc o acțiune de amploare de impadurire a 12.000 mp, in parcul Arini, impreuna cu membrii Tasuleasa Social si elevi ai Liceului Lucian Blaga din Sebes. Parcul Arini a fost selectat pentru actiunea de reimpadurire deoarece dupa defrisarea zonei nu a fost gandita o actiune de reimpadurire, ceea ce ar fi avut un impact negativ asupra comunitatii. Parcul este foarte important pentru localnici, fiind singurul spatiu verde cu o suprafata mare din zona.
In 2015, se investeste intr-un utilaj pentru productia elementelor de canalizare din beton.
Domnul Elisiu Gota preda stafeta conducerii companiei celor 2 fii ai sai: Emil si Vasile. Emil Gota preia functia de director general, iar Vasile Gota devine director executiv. Tot in 2009, Elis Pavaje devine primul producator de blocheti din Romania, in urma unei investitii de 200.000 euro si a achizitionarii licentei de productie de la Keystone, SUA.
Pentru angajatii care veneau la fabrica din zonele limitrofe localitatii Petresti, s-au achizitionat 140 biciclete. Unele au fost bine pastrate si se mai folosesc si astazi.
A fost demarat un proiect de mare anvergura, prin care s-a achizitionat o linie tehnologica de produs pavele avand incorporata o tehnologie de ultima ora, cu o productie automatizata pentru fabricarea pavelelor si bordurilor (1000 mp/schimb).
Incepand cu 2006, s-a trecut la distributie nationala dupa ce a fost infiintata reteaua de distributie formata dintr-un director de vanzari si 6 reprezentanti vanzari regionali. S-a achizitionat prima statie de beton marfa pentru constructii, la Petresti.
2007 - a fost demarata constructia unei noi fabrici de producere a pavelelor in Stoenesti, jud. Prahova. Fabrica a inceput sa produca din vara anului 2008 cu capacitate de 4500 mp de pavele pe zi.
S-a investit intr-o ampla campanie de imagine in 2008, in urma careia numele Elis a devenit binecunoscut. A fost dezvoltata identitatea vizuala care este si astazi apreciata si recunoscuta.
S-a achizitionat inca un utilaj pentru productia pavelelor si bordurilor, din Germania. De asemenea, sunt achizitionate din Ungaria 10 modele noi de matrițe de pavele, crescand astfel varietatea produselor oferite clientilor.
A fost inregistrata la OSIM marca ELIS PAVAJE care, cu exceptia unor mici stilizari, a ramas in timp neschimbata si a devenit un brand usor de recunoscut in piata.
In 1997, a fost achizitionata prima masina moderna de producere a pavelelor si bordurilor, din Italia, cu o capacitate de 50mp / schimb.
Prima hala de productie (Petresti, Alba) de 1300mp este inaugurata in 1999. Compania a achizitionat un utilaj pentru producerea pavelelor și bordurilor din Italia, dublându-și astfel capacitatea de producție.
In 2001, s-au realizat din nou investitii semnificative: o statie betoane din Italia (credite din surse BERD) si o noua masina pentru productia pavelelor si bordurilor din Germania, ceea ce a permis atat o noua dublare a volumelor, cat si o crestere a calitatii acestora.
Afacerea a fost demarata de catre sotii Gota Elisiu si Samza, care au pornit cu o productie de doar 6 mp/zi, realizata pe un utilaj artizanal, conceput de dl Gota.
In 1993, s-a obținut primul contract important, sediul BCR Deva, de 1300 mp. Lucrarea respectiva este si azi in stare foarte buna, motiv pentru care pavelele nu au fost inlocuite nici pana acum.
Daca la inceput angajatii firmei erau chiar membrii familiei Goța, incepand din 1995 s-au facut angajari, Dan Ioan fiind cel mai vechi angajat (prezent si astazi in firma).
Ideea care a stat la baza intemeierii firmei a aparut in Germania, in 1990, cand la invitatia prietenilor, sotii Elisiu si Samza Gota s-au dus sa vada cum si ce se lucreaza in „lumea libera”. De acolo s-au intors cu o bucata de pavea care avea sa insemne viitorul familiei Gota si apoi, al companiei ELIS PAVAJE.
Suntem foarte mandri ca in cele peste trei decenii am reusit sa pastram valorile cu care am pornit la drum: respectul pentru clienti, angajati si comunitate si atentia pentru mentinerea calitatii. In 1991 eram la început de drum, acum inca nu suntem nici la jumatate, mai avem multe de dezvoltat, perfectionat, inovat. Avem incredere in ceea ce am construit impreuna si ne dorim ca ambitia si determinarea celor care lucreaza in aceasta companie sa ramana un reper si in viitor.
Emil Goța, directorul general al companiei