Idei pentru delimitarea spațiilor din grădină: Sfaturi și recomandări

24.06.2016  |  6 min

Grădina din jurul casei reprezintă spaţiul tău de relaxare şi distracţie alături de cei dragi. Iar pentru a te bucura de confort şi odihnă este important să-ţi creezi o grădină pe placul tău, care să îmbine armonios criteriile funcţionale și estetice. În acest sens, îţi prezentăm recomandări de amenajare cu elemente de decor, specii variate de plante şi spaţii bine delimitate, pentru a oferi un aspect plăcut şi îngrijit.
Iată ce sfaturi să iei în considerare pentru delimitarea spațiilor din grădină, terasă și curte:

Criterii pentru delimitarea spațiului din grădină

Dimensiunea grădinii


Este important să adaptezi proiectul peisagistic la dimensiunea curții tale și să proiectezi o grădină bine proporționată, în care spațiile să fie delimitate prin alegerea unor modele de alei potrivite și utilizarea de pavele și dale adecvate la mărimea căilor de acces.

Ai la dispoziție diferite idei pentru grădină: la o amenajare de curte mică, ai elemente compacte și elemente multifuncționale, de exemplu bănci de piatră cu jardiniere, terasări cu trepte pentru straturi de flori și de plante aromatice, mobilier de grădină pliabil ș.a.

Dacă beneficiezi de un spațiu exterior generos, ia în considerare o amenajare de grădină cu flori, ca să faci trecerea de la terasa casei către locul de luat masa în aer liber, pergolă, foișor, grătar sau focar.

Spațiile deja existente în curte(zone de joacă, relaxare, sport ș.a.)

Ține seama de spațiile deja amenajate în curte și grădină: locuri de joacă pentru copii, zone de relaxare cu măsuțe și scaune pentru servirea ceaiului, aparate de sport ș.a.

Delimitează ariile funcționale din grădină în funcție de elementele existente, ca să creezi un ansamblu armonios și practic.

Designul grădinii


Un detaliu important este și designul grădinii: acesta influențează deciziile ulterioare de alegere a pavajelor și a mobilierului de exterior, ca să se încadreze în proiectul peisagistic cu arbori, pomi fructiferi, arbuști, flori perene, plante aromatice, straturi de legume ș.a.

Dacă ai amenajat deja o mică grădină urbană la tine în curte, delimitează spațiile în funcție de acest reper vizual ce dă personalitate casei tale.

Stilul de amenajare a curții

La fel de important este și stilul de amenajare a curții: fie că este un stil regal, cu rigori de mobilier clasic și toaletare a gardului viu, stil carpatin cu aer rustic și esențe naturale (piatră, lemn), stil nordic sobru și minimalist sau stil iberic exuberant și colorat, trebuie să delimitezi spațiile în funcție de specificul fiecărui tip de amenajare.

Soluții pentru delimitarea spațiilor din grădină

Ca să realizezi organizarea curții în funcție de criteriile prezentate, ai la dispoziție soluţii eficiente pentru delimitarea spaţiilor și amenajarea grădinii:

Palisade

Cu ajutorul unor palisade de beton precum Palisada Siena sau Palisada Rustic delimitezi spațiile cu funcții diferite și valorifici diferențele mici de nivel (15-35 cm), pentru amenajarea terenului în trepte.

Borduri

Printre cele mai utile idei de amenajare grădină sunt delimitările cu borduri pentru flori, borduri rezidențiale și borduri carosabile, în funcție de spațiul unde vrei să utilizezi aceste elemente versatile: pentru trasarea aleilor de acces către stradă sau garaj, ca bordură decorativă de grădină, pentru protejarea spațiilor verzi etc.

Bordurile reprezintă o alegere ideală pentru amenajarea peisajului exterior al casei, atât din punct de vedere estetic, cât şi practic. Datorită dimensiunilor şi formelor variate, poţi obţine un decor creativ şi elegant, iar calitatea materialelor din care sunt realizate le oferă durabilitate şi rezistenţă la schimbările de anotimp.
Poţi opta pentru bordurile clasice, de culoarea cimentului, dar şi pentru borduri cilindrice, în nuanţe multiple, precum alb-crem, galben, maro sau roşu.

Blocheți

Poți să folosești blocheți pentru crearea unor arhitecturi spectaculoase în grădina ta. Pe lângă aspectul estetic deosebit, aceştia au un sistem de montare simplu şi fiabil, care permite utilizarea lor pentru cele mai creative aplicaţii, inclusiv pentru modele de gard mic în grădină. Blocheții sunt realizaţi din beton de înaltă rezistenţă, prin tehnica de vibropresare şi cu absorbţie redusă de apă, lucru care le asigură durabilitate crescută.
Alege dintre nuanţele disponibile: ciment, maro, scoică sau teracotă şi delimitează spaţiile din grădină în cele mai creative moduri.

Blocuri de zid

Printre cele mai populare produse pentru grădină sunt blocurile de zid, care delimitează spațiile exterioare și asigură protejarea curții. Principalele avantaje ale blocurilor de zid sunt timpul scurt de montaj, costurile reduse pentru manoperă şi durabilitatea, iar varietatea nuanţelor disponibile conferă grădinii un aspect estetic remarcabil.

Elemente de treaptă

Alte idei pentru grădină sunt elementele de treaptă, care sunt realizate din beton vibropresat și au o rezistență mecanică ridicată. Poți realiza amenajări cu elemente de treaptă Siena pentru a rezolva problema diferenţelor de nivel din grădină şi a obţine un decor spectaculos. Se montează uşor, iar aspectul de piatră creează un ambient deosebit, în armonie cu elementele naturii. Elementele de treaptă sunt disponibile în nuanţe precum alb-crem, coral, perlă, scoică sau sepia.

Bolțari

Pentru delimitarea unor spații largi, mai dificil de organizat prin alte metode, se recomandă amenajări cu bolțari. Aceste materiale de construcție sunt caracterizate prin forma lor paralelipipedică și camerele de aer din interior. Bolțarii sunt realizați din ciment, apă, pietriș și nisip, sunt turnați în matrițe și apoi presați cu utilaje de vibropresare. Reprezintă o alternativă ecologică și versatilă, pe care o poți utiliza pentru terasări, imprejmuiri cu garduri, mobilier de grpdină, ghivece și ronduri de plante.

Jardiniere

Cele mai atractive idei pentru grădină sunt ghivecele și jardinierele, pentru că aduc culoare și optimism în orice amenajări de grădini și curți mici sau mari. Ai la dispoziție jardinieră Combi, jardinieră Quadra, jardinieră Ronda și alte modele, în funcție de stilul peisagistic pe care l-ai ales pentru spațiile exterioare.

Piatră cubică andezit

Pavajele din curte și grădină pot fi realizate din piatră cubică andezit, care dă un aspect natural, autentic și creează o atmosferă relaxantă, ca de vacanță într-o zonă pitorească. Această rocă naturală este disponibilă într-o gamă largă de culori, de la gri pal și verzui deschis până la negru abanos.

Dacă intenționezi să optezi pentru una sau mai multe dintre soluțiile prezentate, îți recomandăm să consulți portofoliul Elis Pavaje, care îți pune la dispoziție produse variate de cea mai bună calitate, pachet complex de servicii, dar și prețuri accesibile.